Πως να τραβήξετε καλύτερες φωτογραφίες με το Android κινητό σας τηλέφωνο

Για να γίνετε ένας καλός φωτογράφος, χρειάζονται περισσότερα από μια καλή κάμερα. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως η τεχνολογία δεν μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη λήψη μιας καλής φωτογραφίας, το ίδιο ισχύει και για τις φωτογραφίες που τραβάτε από το κινητό σας τηλέφωνο. Με τη βοήθεια μερικών ρυθμίσεων, εφαρμογών και χωρίς να είναι απαραίτητες επιπλέον γνώσεις, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει για εσάς συμβουλές προκειμένου να πάρετε περισσότερα από την κάμερα του κινητού σας τηλεφώνου.

Προετοιμάζοντας το κινητό σας

Εξασφαλίστε την καλύτερη δυνατή ανάλυση και ποιότητα εικόνας

Πριν ξεκινήσετε να παίρνετε λήψεις με την κάμερα του κινητού σας, ρίξτε μια ματιά στις ρυθμίσεις. Αρκετά συχνά, οι εργοστασιακές ρυθμίσεις δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές. Πολλές φορές, για παράδειγμα, υπάρχει επιλεγμένη χαμηλότερη ανάλυση από τη μέγιστη δυνατή. Κάποιες φορές βέβαια αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη απόδοση του ψηφιακού ζουμ, αλλά διαβάστε λίγο παρακάτω. Σας προτείνουμε να ρυθμίσετε την αναλογία εικόνας με τρόπο τέτοιο ώστε να λαμβάνεται πάντα η μεγαλύτερη δυνατή εικόνα. Υπάρχουν κινητά τηλέφωνα που το κάνουν αυτό στην αναλογία 16:9, και άλλα που το κάνουν αυτό στην αναλογία 4:3.

Επίσης, από τη στιγμή που οι φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης καταναλώνουν περισσότερο χώρο στην μνήμη του smartphone σε σχέση με εκείνες χαμηλότερης ανάλυσης, φροντίστε να έχετε πάντα τοποθετημένη στη συσκευή σας μια κάρτα micro SD (για την περίπτωση που φυσικά διαθέτει η συσκευή σας την ανάλογη θύρα). Χρησιμοποιώντας μια κάρτα micro SD θα έχετε τη δυνατότητα να μεταφέρετε τις φωτογραφίες σας σε αυτήν, κάθε φορά που γεμίζει η εσωτερική μνήμη της συσκευής σας.

Tip: καθαρίστε το φακό της κάμερας. Σιγουρευτείτε πως ο φακός σας είναι καθαρός απουσία λεκέδων και δαχτυλικών αποτυπωμάτων από την επιφάνειά του. Η σκόνη είναι κάτι που επίσης μπορεί εύκολα να βρεθεί στην επιφάνεια του φακού σας καθώς το πιθανότερο είναι πως το κινητό σας περνάει τον περισσότερο χρόνο του αποθηκευμένο στην τσέπη ή την τσάντα σας. Για καλό και για κακό, σκουπίστε ελαφρώς με μια βαμβακερή επιφάνεια ή ένα μικρό πανάκι το φακό σας κάθε φορά πριν από τη χρήση του για τη λήψη φωτογραφιών. Ωστόσο, μεταξύ των καλύτερων λύσεων για να καθαρίσετε το φακό της κάμερας του κινητού σας, είναι το πανάκι μικροΐνων ή ένα πανάκι όπως εκείνα που μπορείτε να προμηθευτείτε από κάποιο κατάστημα οπτικών ειδών. Τα κλασικά χαρτομάντηλα μπορούν επίσης να αποτελέσουν μια καλή εναλλακτική λύση, ωστόσο συνήθως αφήνουν ανεπιθύμητα ίχνη ή κομμάτια χαρτιού πίσω τους.

Τεχνολογία και εστίαση

Ανακαλύπτοντας τα σωστά settings για την έκθεση στο φως

Στον κλάδο της φωτογραφίας, 3 μεταβλητές είναι που ορίζουν το τελικό αποτέλεσμα: ο χρόνος έκθεσης, το διάφραγμα και η ευαισθησία του ISO. Αυτά είναι εκείνα που συνδυάζονται για να καθορίσουν το πόσο φωτεινή ή σκοτεινή θα εμφανιστεί μια φωτογραφία, πόσο θολό ή ξεκάθαρο θα είναι το υπόβαθρο, και πόσο καθαρά αποτυπωμένο θα είναι ένα αντικείμενο που βρίσκεται σε κίνηση.

  • Διάφραγμα

Στα περισσότερα smartphones, συνήθως δεν μπορείτε να αλλάξετε τη ρύθμιση για το διάφραγμα καθώς εκείνο είναι πάντα σταθερό. Συνεπώς, είναι σημαντικό για τους smartphone photographers να ανακαλύψουν τις κατάλληλες ρυθμίσεις σχετικά με την ευαισθησία του ISO και το χρόνο έκθεσης. Όταν ένα smartphone βρίσκεται στην αυτόματη λειτουργία, το ίδιο αποφασίζει αυτόνομα ποιες ρυθμίσεις θα είναι εκείνες που θα χρησιμοποιήσει για τις παραπάνω μεταβλητές. Ωστόσο, μιας και είσαστε περισσότερο έξυπνοι από το κινητό σας τηλέφωνο, εισάγοντας χειροκίνητα τις ρυθμίσεις για τις ίδιες μεταβλητές, θα μπορούσατε να επιτύχετε καλύτερα και περισσότερο ακριβή αποτελέσματα.

  • Ευαισθησία ISO

H δεύτερη μεταβλητή που θα έπρεπε να κατανοήσετε είναι ο ορισμός της τιμής για την ευαισθησία του ISO. Αυτή η τιμή ορίζει στην ουσία την ευαισθησία του αισθητήρα στο φως. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η τιμή, τόσο μεγαλύτερη και η ευαισθησία. Χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, μια υψηλότερη τιμή για το ISO μπορεί να σας επιτρέψει να επιλέξετε μικρότερη τιμή για το χρόνο έκθεσης με αποτέλεσμα να τραβήξετε μια καθαρότερη φωτογραφία. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, συνήθως χρειάζεστε μια υψηλή τιμή τόσο για το ISO όσο και για το χρόνο έκθεσης.

Οπότε, αυτή τη στιγμή είναι λογικό να αναρωτιέστε: γιατί να μην τραβάτε πάντα τις φωτογραφίες σας χρησιμοποιώντας μια υψηλή τιμή για το ISO;

Ο λόγος είναι απλός: όσο υψηλότερη η τιμή για το ISO τόσο περισσότερος και ο θόρυβος που θα έχει η φωτογραφία σας. Ωστόσο, όλα τα κινητά δεν παρουσιάζουν τον ίδιο θόρυβο για τις ίδιες τιμές ISO. Για παράδειγμα, υπάρχουν κινητά τηλέφωνα που ξεκινούν να παρουσιάζουν θόρυβο σε ISO 400 ή ISO 800,  και άλλα που ξεκινούν από ακόμη χαμηλότερες τιμές. Συνεπώς, πειραματιστείτε προκειμένου να μάθετε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το δικό σας smartphone τα επίπεδα του θορύβου, και ορίστε τα δικά σας όρια στην τιμή του ISO προκειμένου να είναι πάντα αποδεκτές ποιοτικά οι φωτογραφίες σας. Ενδεικτικά, οτιδήποτε κάτω από ISO 200 θα είναι εντάξει για τις περισσότερες περιπτώσεις.

Ορίστε το σημείο εστίασης με χειροκίνητο τρόπο

Η λήψη μιας επιτυχημένης φωτογραφίας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την σωστή εστίαση. Η αυτόματη λειτουργία εστίασης που διαθέτει κάθε smartphone κάμερα, είναι συνήθως αρκετά χρήσιμη αλλά δεν δουλεύει πάντοτε τέλεια. Έτσι κι αλλιώς, η κάμερα του smartphone από μόνη της, δεν είναι δυνατό να γνωρίζει τι είναι εκείνο στο οποίο θέλουμε να εστιάσουμε. Ένα απλό άγγιγμα με το δάχτυλό σας επάνω στο αντικείμενο που επιθυμείτε να εστιάσετε είναι αρκετό για να σας γλυτώσει από μια θολή φωτογραφία. Υπάρχουν επίσης αρκετά applications όπως το camera app, τα οποία θα σας επιτρέψουν να εστιάσετε με πλήρως χειροκίνητο τρόπο.

Τραβήξτε πολλές φωτογραφίες, διαλέξτε έπειτα τις καλύτερες 

Αντί να ελπίζετε στη λήψη μια μοναδικής και τέλειας φωτογραφία, είναι καλύτερο να βγάζετε πολλές φωτογραφίες με το θέμα σας. Εάν γυρίσετε από τις διακοπές σας με το μοναδικό πορτρέτο σας από τον πύργο του Άϊφελ να είναι εστιασμένο στο λάθος σημείο, τότε σίγουρα θα μετανιώσετε που δεν είχατε τραβήξει περισσότερες. Για να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα, φροντίστε να τραβάτε το θέμα σας αρκετές φωτογραφίες δίνοντας κάθε φορά ιδιαίτερη προσοχή στην αυτόματη εστίαση. Συνεχίστε να το κάνετε αυτό αρκετές φορές μέχρι να σκεφτείτε μέσα σας πως «αυτή είναι σίγουρα μια πολύ καλή φωτογραφία». Τα σύγχρονα smartphones προσφέρουν επίσης λειτουργία κατά την οποία έχετε τη δυνατότητα να κρατάτε πατημένο το κουμπί λήψης και να τραβάτε μια σειρά πολύ γρήγορων φωτογραφιών (ριπές), ούτως ώστε να παγώσετε την κάθε στιγμή.

Κρατήστε το κινητό σας και με τα δύο χέρια

Οι περισσότερες φωτογραφίες που βλέπουμε συνήθως τραβηγμένες από κάποιο smartphone, συνήθως δημιουργούνται «βιαστικά» και αυτό φαίνεται στο «κουνημένο» αποτέλεσμα. Εάν λοιπόν ενδιαφέρεστε για την λήψη μιας καθαρής και αψεγάδιαστης φωτογραφίας, θα πρέπει να ξεχάσετε την χρήση του smartphone σας με το ένα χέρι. Κρατήστε το κινητό σας ακίνητο και σταθερό χρησιμοποιώντας και τα δύο σας χέρια. Ένα τρίποδο σε συνδυασμό με έναν αντάπτορα για κινητό τηλέφωνο θα ήταν η ιδανική λύση για την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος, ωστόσο παρόμοια αποτελέσματα θα μπορούσατε να πετύχετε απλά και μόνο στηρίζοντας το κινητό σας τηλέφωνο σε οτιδήποτε υπάρχει γύρω σας (όπως για παράδειγμα ένα κάγκελο ή μια μεταλλική κολόνα).

Εάν κάτι από τα προηγούμενα δύο δεν είναι δυνατό, προσπαθήστε να σταθεροποιήσετε τη λήψη σας κρατώντας σταθερά τα χέρια σας και βάζοντας περισσότερη δύναμη στους ώμους. Όσο λιγότερο κινείται το smartphone σας, τόσο μεγαλύτερη ευκρίνεια θα έχει και η φωτογραφία σας.

Θέμα και προοπτική

Ο κανόνας των τρίτων

Ο κανόνας των τρίτων αποσκοπεί στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής αναλογίας μέσα στη φωτογραφία σας. Σύμφωνα με τον κανόνα, η εικόνα σας, με τη βοήθεια δύο οριζόντιων και δύο κάθετων βοηθητικών γραμμών, χωρίζετε σε 9 διαφορετικά τμήματα δημιουργώντας ένα πλέγμα. Στα περισσότερα smartphones δεν χρειάζεται να φαντάζεστε το συγκεκριμένο πλέγμα, καθώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε εύκολα και γρήγορα μέσα από τις ρυθμίσεις. Χρησιμοποιώντας αυτές τις βοηθητικές γραμμές μπορείτε έπειτα να τοποθετήσετε σωστά το θέμα μέσα στο κάδρο σας, ή αν πρόκειται για κάποιο τοπίο, να ευθυγραμμίσετε τη λήψη σας.

Με την υιοθέτηση του κανόνα των τρίτων, η σύνθεση μιας καλής και σωστής φωτογραφίας μπορεί να γίνει ιδιαίτερα εύκολη.

Ορίζοντας σε ευθεία γραμμή

Αυτό το tip συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με το ακριβώς προηγούμενο, αφού και εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλέγμα που αναφέραμε παραπάνω. Καμπύλες ή περίεργες γραμμές μέσα σε φωτογραφίες μπορούν να αλλοιώσουν δραματικά την αισθητική της, εκτός και αν γίνονται προμελετημένα. Ειδικότερα, όταν τραβάτε οποιαδήποτε φωτογραφία στην οποία φαίνεται και κυριαρχεί ο ορίζοντας, φροντίστε να τον διατηρήσετε σε μια καθαρή και ευθεία γραμμή.

Ο κανόνας του χώρου

Όπως αναφέραμε και λίγο παραπάνω, υπάρχουν θέματα και αντικείμενα μέσα στη φωτογραφία μας, που χρειάζονται χώρο για να «αναπνεύσουν» ή απλά να αναδείξουν την ομορφιά τους. Ακριβώς όπως η ιδανική αναλογία, η σωστή χρήση του χώρου μπορεί να χαρίσει αρμονία στη φωτογραφία σας. Χρησιμοποιώντας τον κανόνα του χώρου με κατάλληλο τρόπο, μπορείτε να χαρίσετε την αίσθηση της κίνησης, δράσης ή ακόμα και τελειότητας στη σύνθεσή σας. Ειδικά όταν πρόκειται για πορτρέτα, είναι συχνά ιδανικό να αφήνετε αρκετό χώρο κατά την κατεύθυνση στην οποία κοιτάζουν τα μάτια του θέματος  σας, και όχι να περικόπτετε τη φωτογραφία κοντά στο πρόσωπό του.

Εάν επίσης φωτογραφίζετε κάποιο κινούμενο όχημα, θα μπορούσατε να αφήσετε λίγο παραπάνω χώρο προκειμένου να δείξετε, για παράδειγμα, το προς τα που κατευθύνεται το συγκεκριμένο όχημα, αντί απλώς να δείχνετε την άσφαλτο πάνω στην οποία κινείται. Ασφαλώς, ο συγκεκριμένος κανόνας όπως και εκείνος των τρίτων, μπορεί και θα έπρεπε να «σπάει» όταν το απαιτεί μια ιδιαίτερη φωτογραφική επιθυμία ή ανάγκη.

Τοποθετήστε στοιχεία στο προσκήνιο

Οι φωτογραφίες είναι εκείνες που αποτυπώνουν τον τρισδιάστατο κόσμο γύρω μας. Εάν παρόλα αυτά το θέμα σας βρίσκεται σχετικά μακρυά, μπορεί να είναι μια καλή ιδέα το να εμπλουτίσετε τη σύνθεσή σας με μερικά ακόμα layers στοιχείων. Ένας άτομο που περπατάει, ένα δέντρο, ένα λουλούδι ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο θα μπορούσε να δώσει ζωή και να γεμίσει τη φωτογραφία σας, θα ήταν μια εξαιρετική ιδέα για να πλαισιώσει το μακρινό σας θέμα και να προσδώσει βάθος στη φωτογραφία σας.

Φωτογραφίστε από ψηλά 

Εάν θέλετε να βελτιώσετε τις selfies σας ή τα πορτρέτα των άλλων ανθρώπων, δοκιμάστε να κρατήσετε το smartphone ελαφρώς ψηλότερα από το πρόσωπο το οποίο φωτογραφίζεται, έτσι ώστε να φαίνεται σαν να κοιτάζει ελαφρώς προς τα πάνω. Με αυτό τον τρόπο θα απαλλαγείτε από το «διπλό πηγούνι» που μερικές φορές χαλάει τα πρόσωπα στις φωτογραφίες σας, όπως και από διάφορα άλλα ανεπιθύμητα περιγράμματα. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες στάσεις προσώπου και σώματος που κολακεύουν καλύτερα ένα θέμα, και τις οποίες θα μπορούσατε να δοκιμάσετε. Για παράδειγμα, μπορείτε να κοιτάξετε προς τα επάνω ή απλά να στρέψετε / επεκτείνετε το λαιμό σας με τρόπο κατάλληλο ώστε να πετύχετε το αποτέλεσμα που θα σας κολακεύει περισσότερο. Ωστόσο, μην το παρακάνετε με τις γωνίες από ψηλά καθώς ενδέχεται να κάνετε το σώμα του θέματός σας να φαίνεται υπερβολικά μικρό σε σχέση με το πρόσωπό του.

Περιμένετε για την κατάλληλη ώρα της ημέρας

Οι ευκαιρίες για φωτογραφικές λήψεις, δεν μπορούν πάντα να περιμένουν προκειμένου να δημιουργηθούν οι τέλειες συνθήκες φωτογράφισης. Ωστόσο, εάν έχετε τη δυνατότητα να προγραμματίσετε μια φωτογράφιση, είναι καλό να λάβετε υπόψιν σας και το χρόνο κατά τον οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσα στην ημέρα. Είναι γνωστό πως οι ώρες ακριβώς πριν την ανατολή και ακριβώς μετά από τη δύση του ήλιου προσφέρουν τις περισσότερο ενδιαφέρουσες συνθήκες φωτισμού μέσα στην ημέρα.

Παίξτε με την προοπτική

Κάθε λήψη φωτογραφίας δεν είναι αναγκαίο να γίνεται κοιτάζοντας ακριβώς στην ευθεία το θέμα σας. Έχουμε δει αμέτρητες φωτογραφίες με αυτή την προοπτική. Δοκιμάστε να τηρήσετε μια διαφορετική γωνία λήψης για τις φωτογραφίες σας. Ανεβείτε σε έναν λόφο και φωτογραφίστε προς τα κάτω ή απλά γονατίστε για να τραβήξετε τη φωτογραφία σας. Αυτή η τεχνική, αρκετά συχνά, δημιουργεί περισσότερο ενδιαφέρουσες φωτογραφίες (εκτός από διπλό πηγούνι που αναφέραμε λίγο παραπάνω).

Πανόραμα

Εάν δεν ενδιαφέρεστε τόσο για την φωτογράφιση ανθρώπων, αλλά περισσότερο για τη φύση και τα τοπία, τότε η λειτουργία του πανοράματος είναι φτιαγμένη για εσάς. Κυρίως τα μεγάλα θέματα, όπως μια οροσειρά ή το ηλιοβασίλεμα δίπλα στη θάλασσα, απαιτούν περισσότερο διαθέσιμο χώρο από εκείνο που βλέπετε στην οθόνη σας. Σχεδόν όλα τα smartphones διαθέτουν τη λειτουργία του πανοράματος κατά την οποία το κινητό σας στην ουσία τραβάει πολλές συνεχόμενες φωτογραφίες τις οποίες έπειτα ενώνει σε μια μοναδική και ευρύτερη φωτογραφία.  Ακόμα και εάν έχετε κάποιο κινητό παλαιότερης τεχνολογίας, το οποίο δεν υποστηρίζει παρόμοια λειτουργεί, υπάρχουν αρκετά applications διαθέσιμα στο Play Store τα οποία αναλαμβάνουν να κάνουν την ίδια ακριβώς δουλειά. Μην ξεχνάτε πως οι πανοραμικές λήψεις μπορούν να αποτελέσουν και πολύ καλές επιλογές για φωτογραφία εξωφύλλου στο λογαριασμό σας στο Facebook. Ακόμα και αν δε χωράει ολόκληρη η φωτογραφία στο πλαίσιο του εξωφύλλου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του πανοράματος.

Μελετήστε τις συνθήκες φωτισμού

Το φως, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και το θέμα φωτογράφισης, μπορεί να γίνει είτε ο φίλος σας είτε ο εχθρός σας. Για παράδειγμα, η φωτογράφιση ενός θέματος με τον ήλιο ακριβώς από πίσω του μπορεί να επιφέρει προβλήματα όπως το θέμα σας να εμφανίζεται ιδιαίτερα σκοτεινό. Εάν αυτό είναι δυνατό, σταθείτε με την πλάτη σας στην πηγή του φωτός και αποφύγετε τις έντονες σκιάσεις. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε τη φωτογράφιση με την πηγή του φωτός μπροστά σας, η χρήση του φλας θα ήταν μια καλή ιδέα για να φωτίσετε το θέμα σας.

Χρησιμοποιήστε το φλας μόνο για περιπτώσεις ανάγκης

Εάν η έντονη φωτεινότητα και ζωηράδα του θέματος δεν είναι κάτι απαραίτητο για τη φωτογραφία σας, καλό θα ήταν να αποφύγετε γενικά τη χρήση του φλας καθώς σπάνια δημιουργεί ένα πραγματικά καλό αποτελέσματα στις φωτογραφίες σας. Η χρήση του φλας για τις φωτογραφίες σας δεν θα επηρεάσει μόνο την συνολική απόδοση των χρωμάτων, αλλά συχνά έχει την ικανότητα να καταστρέφει κυριολεκτικά μια φωτογραφία με λόγω της προσθήκης υπερβολικού και ανομοιόμορφου φωτός. Σε τελική ανάλυση, μια φωτογραφία με περισσότερη αρμονία, φυσικό φως και λίγο περισσότερο θόρυβο, τείνει να φαίνεται περισσότερο καλαίσθητη από μια αντίστοιχη που φαίνεται σαν να έχει χτυπηθεί από αστραπή.

Led Flash

To Led Flash με το οποίο είναι εξοπλισμένη η κάμερα στο κινητό σας τηλέφωνο, βρίσκεται εκεί για να φωτίσει το θέμα σας στα σενάρια όπου δεν υπάρχει επαρκής φυσικός φωτισμός. Ωστόσο, το αποτέλεσμα που προσφέρουν τα περισσότερα smartphones είναι συνήθως ιδιαίτερα απογοητευτικό, με το θέμα να φαίνεται ασυνήθιστα υπερ-φωτισμένο. Το background φαίνεται επίσης να υποφέρει από το δυνατό φως που προέρχεται από τη χρήση του flash, καθώς ναι μεν φέρνει το θέμα σας στο προσκήνιο, τοποθετεί όμως σκιάσεις στις λεπτομέρειες και στις άκρες του θέματος. Η χρήση του Flash οδηγεί συχνά στην προσθήκη μη ομαλών σκιάσεων οι οποίες στερούν τη φωτογραφία από την αρχική της φυσικότητα. Προσπαθώντας να περιορίσετε αυτό το πρόβλημα, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι λευκής ταινίας και να το τοποθετήσετε επάνω στο flash του κινητού σας τηλεφώνου. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε μια DIY λύση καλύτερης και ομαλότερης διάχυσης του φωτός που θα σας εξασφαλίσει ταυτόχρονα ομαλότερες μεταβολές στις σκιάσεις οδηγώντας σε ένα πιο όμορφο και φυσικό αποτέλεσμα.

Ζουμάρετε την εικόνα με τα πόδια σας

Το ψηφιακό ζουμ που μπορείτε να κάνετε από το κινητό σας μπορεί σίγουρα να σας εξασφαλίσει μερικά βήματα, μειώνοντας δραματικά όμως την ποιότητα της φωτογραφίας σας. Το γεγονός αυτό αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματα στις κάμερες των περισσότερων smartphone, ειδικά σε σύγκριση με το οπτικό ζουμ που προσφέρουν τόσο οι compact όσο οι SLR κάμερες. Εφόσον η κάμερα στο smartphone σας δεν είναι εξοπλισμένη με κάποιο ζουμ φακό, όταν χρησιμοποιείτε το ζουμ, η εικόνα σας απλά μεγενθύνεται με ψηφιακό τρόπο. Για να συμβεί αυτό, στην ουσία χρησιμοποιείται η ίδια ποσότητα λεπτομέρειας με την αρχική εικόνα, η οποία όμως πλέον πρέπει να μοιραστεί σε περισσότερο χώρο. Οπότε κάνετε στον εαυτό σας τη χάρη, και την επόμενη φορά δοκιμάστε να μετακινηθείτε ο ίδιος όσο το δυνατόν πιο κοντά στο θέμα σας.

Αγαπήστε τις σκιάσεις όσο αγαπάτε και τον ήλιο

Η λειτουργία του HDR χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στα σύγχρονα smartphones προκειμένου να ισορροπήσει τις αλλοιώσεις που προκαλεί το έντονο φως σε μια εικόνα. Αρχικά, η λειτουργία αυτή, έχει τα δικά της όριά και έπειτα υπάρχουν συχνές περιπτώσεις κατά τις οποίες αρκεί απλά και μόνο η τοποθέτησή σας στη σκιά προκειμένου να φωτογραφίσετε έξω από αυτήν, αντικαθιστώντας  χειροκίνητα τη λειτουργία του HDR που βρίσκεται στο τηλέφωνό σας. To φως που πέφτει απευθείας επάνω στο φακό της κάμερας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα σε μια φωτογραφία, με το έντονο φως τελικώς να μην σημαίνει απαραίτητα και κάτι «καλό» για τις φωτογραφίες σας.

Μην ξεχάσετε να επεξεργαστείτε την εικόνα σας

Σε αυτό το βήμα θα αφήσουμε για λίγο πρακτικά τον τομέα της φωτογράφισης. Από τη στιγμή που τραβήξατε τις φωτογραφίες σας υπάρχει ένα ακόμη βήμα: το ανέβασμά τους στα social media. Ωστόσο πριν από αυτό το βήμα, υπάρχει κάτι ακόμα που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να τις βελτιώσετε ακόμα περισσότερο. Είτε σκοπεύετε απλώς να διορθώσετε τις ανακρίβειες στην απόδοση των χρωμάτων, είτε να δημιουργήσετε ένα δραματικό αποτέλεσμα με την χρήση συγκεκριμένων φίλτρων, υπάρχουν διαθέσιμες πολλές και εξαιρετικές επιλογές σε applications σχετικά με την επεξεργασία εικόνας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *